SzÖVEG - VII.

___________________________________________________________________________________________________

A cukorról
20 évvel ezelőtt csaknem egyik napról a másikra hirtelen minden utcában cukorkaüzletet nyitottak, néha nem is egyet. Az emberek tömegesen vásároltak cukrot, bonbont, csokoládét, legtöbbször olcsó, s ezért silány és komisz nyalánkságot. Ugyanekkor érezhető volt, hogy az emberek még az előbbihez viszonyítva is sokkal nagyobb mértékben elkezdtek hazudni. Évekkel később az ember kezébe kerülnek olyan könyvek, melyek ilyen összefüggésekről szólnak. A kapcsolatokat észre is veszi, megtanulja, mi rejtőzik itt. Az analógiákról szóló misztikus tudás alapján azt lehet mondani, hogy itt a cukor és a hazugság összefüggéséről van szó. Természetesen benn kellett lenni a kis boltocskában, végig kellett kóstolni a cukrot, bonbont, olcsót is, hitványat is, drágát és ízléseset is. Át kellett érezni azt a sajátos érzéki gyönyört, amit az ilyen torkosság kelt. De főként észre kellett venni, milyen következetes és megcáfolhatatlan összefüggés van aközött, hogy az ember megeszi a bonbont, és ennek következtében ellenállhatatlan kényszer ébred benne a hazugságra. Nem édességről van szó. A bor, a gyümölcs, a méz is édes. A cukor édességétől azonban alapvető módon különbözik. A gyümölcs és a méz nyugodtan, mosolyogva, tisztán és ártatlanul édes. Hiszen éppen ez az! A cukor nem. Valami kézzelfoghatóan szemérmetlen van benne, valami izgató, sőt, valami obszcén. Aki cukrot eszik, az hazugságra való hajlamot eszik. Aki hazudik, az ugyanarra a mellékútra lép. Ugyanazt a hátsó gondolatot választja. Úgy tagad, úgy rejt el, felejtet, altat, átvisz valahová. Hová? Az a világ, amit a cukor varázsol, az nincs. Ezért cukor és hazugság összefügg. Hazug. De az igazi összefüggés nem ez. Az mélyebben van. Láthatatlan. A cukor természete, hogy nyomában minden, úgy tűnik, “mintha”. Csupa látszat, sima, könnyű, sikló olvadás, hízelgő bódulat. A hazugság beszennyez, de úgy, ahogy a cukor. Édesen, lassan, elringatva, észrevétlenül, hátulról, így tesz üressé, mert a könnyebbik utat kínálja, választja, adja, elémelyít, megront, ellustít. Ez a cukor és hazugság misztikus analógiája. A hazugok mosolyognak, mint a cukor. És a cukor arca olyan, mint a hazugság: könnyű megszabadulást biztosít. A hazugság felment, és titokban elárul. S az embert látszólag kihúzza a bajból, valójában az iszapba nyomja, elsüllyeszti a puhába, mint a cukor.

/Hamvas Béla – A láthatatlan történet/

_____________________________________________________________________________________________________________________________


Tehát ha kialakítunk egy úgynevezett glükóz-keton indexet, azt fel lehet használni a rák megelőzésére, valamint kezelésére.

 ...a rák egyik kockázati tényezője a magas vércukorszint, vér glükóz szint. Úgy értem ez szisztémás gyulladást hoz létre, mely számos krónikus betegség hátterében megtalálható...

"...a tumor sejtek erjesztik a glükózt, még oxigén jelenlétében is – ez a tejsavas erjedés. ...a test meglehetősen rugalmasan működik. Képes energiát nyerni glükózból, valamint zsírsavakból is. Emellett képes ketonokat is égetni energianyerés céljából. A fajunk úgy fejlődött ki, hogy képes legyen hosszabb ideig is túlélni táplálék nélkül. Elképesztő, hogy az emberek ezt mennyire nem képesek megérteni. Azt hiszik, hogy ha nem esznek egy hétig, vagy még rövidebb ideig, abba belehalnak. Ez abszolút értelmetlen elképzelés. ...a primitívebb állapotba történő visszatérés lehetővé teszi a testünk számára a gyógyulást. És mint azt már említettem, itt rejtőzik a probléma. A sejtmagok genetikai mutációi, melyek megjelennek a rákos sejtekben, megakadályozzák, hogy ezek a sejtek adaptálódni tudjanak a korlátozott ételforrásokhoz. ...a ketogén étrendek, vagy a terápiás ketózis, pedig csupán egyetlen módszert jelentenek a test általános egészségének és jó közérzetének fokozására, miközben azonosítják és elpusztítják ezeket a hatékonytalan sejteket. ... a legtöbb ember számára nagyon-nagyon nehéz ezt elérni, mivel az agyunk glükóz-függőségben szenved, Ha valaki 24-36 órán keresztül nem ehet, úgy fogja érezni, hogy mindjárt megőrül. Olyan, mintha a cigaretta, alkohol, vagy drogok jelentette függőségről akarnánk leszokni. Nem egyszerű feladat. Nagyon-nagyon nehéz leküzdeni a glükóz-függőséget. ...az időszaki böjtölés nem jár olyan erőteljes egészségügyi előnyökkel, míg az ember el nem jut arra a szintre, hogy 3-4 napig nem vesz magához élelmet, csak vizet iszik. És 1 hét után kezd igazán látszódni, hogy lecsökken a vércukorszint, és megnő a ketonok mennyisége. ... Az a probléma, hogy még nem találták meg a módját, miként lehet olyan nagy profitra szert tenni ezzel a módszerrel, mint a gyógyszerekkel, immunterápiákkal, és ehhez hasonló dolgokkal. ..."

 

http://www.demokrata.hu/cikk/tudta-ezt-magyar-nyelvrol

(1046): „Ó Jézus és szent Mária hívők, szent jeles harcosok!”
Ne imággyuk pártus őselők szent jeleseit”. 

(Köningsbergi töredék, 1300, részlet): 

„Tugyuk, látjuk őt szűz leánynak, 
ki ölében tart csodáltos fiat, 
füröszti, mosja, eteti, emleti,* 
úgy hogy anya szülöttét; 
de ki légyen néki atyja, 
azot nem tudhatjuk. 
Ez az Isten, mint őt ismerjük, 
kit szeplő nem illethet; 
mert ha Isten ő nem volna, 
ő benne bűnöt lelhetnénk.” (*Emleti: szoptatja. Gyönyörű szó.)

(Gyulafehérvári sorok, részlet):

„Háborúságban valóknak kegyessége,
élőknek öröksége,
kórságban valóknak egéssége,
szükségben valóknak bősége,
éhezőnek elégsége. /.../”

1500 „Hogyha volnál fényes angyal / És feltámadnál, mint a hajnal / téged mégsem hinnélek.” 

Balassi Bálinttal és 1554
William Shakespeare 1564

Balassi Bálint „Egy katonaének” című költeménye (részlet):

„Vitézek, mi lehet ez széles föld felett
szebb dolog az végeknél?
Holott kikeletkor az sok szép madár szól,
kivel ember ugyan él;
Mező jó illatot, az ég szép harmatot
ád, ki kedves mindennél.”

_____________________________________________________________________________________________________________________________

11. századi magyar nyelvű ima, I. Endre idejéből:

„Ne imággyuk pártus őselők szent jeleseit”. Egy másik részlet (ne feledjük, már 1000 évvel ezelőtt járunk): „Ó Jézus és szent Mária hívők, szent jeles harcosok! /.../ Térdállván mártírok és Gölér [Gellér] úr énekével: Aleluja, és hímes pártások, szűzek: Aleluja. /.../” E szövegben találni kissé „népies” ízű fogalmazásmódot is: „Megvakítvák, nyelven csonkítvák, ódalba vágák népet, és vétlen szegényt pogány eb veszt.” Ma, 1000 év múltán, így mondanánk: "a népet", "a vétlen szegényt".

_____________________________________________________________________________________________________________________________

Épp most verték le a Vata lázadást. Magyarul írt miseszöveget, valójában szertartásrendet látunk meg egy aztalon. E szöveg Vatát gyalázza. Erről az írásemlékünkről nem esik szó, mintha nem is lenne, mert ez a mondat is szerepel benne:

„Ne imággyuk pártus őselők szent jeleseit”.

Egy másik részlet (ne feledjük, már 1000 évvel ezelőtt járunk):

„Ó Jézus és szent Mária hívők, szent jeles harcosok! /…/ Térdállván mártírok és Gölér [Gellér] úr énekével: Aleluja, és hímes pártások, szűzek: Aleluja. /…/”

E szövegben találni kissé „népies” ízű fogalmazásmódot is:

„Megvakítvák, nyelven csonkítvák, ódalba vágák népet, és vétlen szegényt pogány eb veszt.”

https://flagmagazin.hu/tereb/a-magyar-nyelvrol-magyaroknak-1

Hozzon létre weboldalt vagy webáruházat a Mozello segítségével.

Gyorsan, egyszerűen, programozás nélkül.

Visszaélés jelentése Bővebb információ